15 Haziran 2013 Cumartesi

Soros’a vergi müjdesi

Soros’a vergi müjdesi

Bugüne kadar fon yönetim şirketlerinin Türkiye’de ofis açmalarına engel olarak görünen vergi düzenlemeleri yeni Gelir Vergisi Kanun Tasarısı ile değiştiriliyor.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’na göre bugüne kadar fon yönetim şirketlerinin Türkiye’de ofis açmasına engel olan vergi düzenlemeleri değiştiriliyor. Düzenlemeye göre yabancı fonların SPK tarafından verilen portföy yöneticiliği yetki belgesine sahip tam mükellef şirketler aracılığıyla organize bir borsada işlem görsün veya görmesin her türlü menkul kıymet ve sermaye piyasası aracı işlemlerinden elde ettikleri kazançları nedeniyle portföy yöneticiliği yapanlar, söz konusu fonlar için daimi temsilci, bunların işyerleri de bu fonların işyeri veya iş merkezi olarak sayılmayacak. Bu kazançlar için beyanname verilmeyecek, diğer kazançlar nedeniyle beyanname verilmesi halinde bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecek. Ancak bunun için bazı şartlar belirtilecek. Böylece İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Eylem Planı’nı göre İstanbul’un öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel finans merkezi olması amaçlanıyor. Tasarı yasalaşırsa, George Soros ve Mark Mobius gibi ünlü spekülatörlerin fonlarının Türkiye’de ofis açması da kolaylaşacak.

EĞİTİME 5 YIL İSTİSNA
Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okulların işletilmesinden elde edilen kazançlar beş vergilendirme dönemi gelir vergisinden istisna ediliyor. Bakanlar Kurulu’nun vergi muafiyeti tanıdığı vakıflara veya kamu yararına çalışan derneklere bağlı rehabilitasyon merkezlerinin işletilmesinden elde edilen kazançlar da Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usuller çerçevesinde beş vergilendirme dönemi vergiden istisna ediliyor. Eğitim tesislerinde yer alan kantin, büfe, kafeterya, kitap satış yeri gibi tesislerin bizzat işletilmesinden veya kiraya verilmesinden elde edilen kazançlara ise istisna uygulanmayacak.

TÜM ÖDEMEYE YÜZDE 30 
Düzenlemeyle güvenlik müessesesi olarak zararlı vergi rekabetine yol açan ülkelere yapılan ödemelerden yüzde 30 vergi kesintisi yapılması imkanı getiriliyor. Bu kapsamda vergi cenneti olarak da adlandırılan söz konusu ülkelerde yerleşik gerçek ve tüzel kişilere çeşitli adlarla yapılacak ödemelerin Türkiye’deki vergi matrahlarını azaltmak amacıyla kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu ülkeleri Bakanlar Kurulu ilan edecek.
Şehre göre indirimli vergi
AYNI mükellef tarafından yatırıma katkı ve vergi oranı farklı illerde yapılan yatırımlarda, toplam yatırımın her bir şehre isabet eden oranına göre ilgili ilin yatırıma katkı oranı ve indirimli vergi oranı uygulanması da öngörülüyor. Bakanlar Kurulu’na illerin gruplandırılması, teşvik edilecek sektörleri, OSB’ler, Gökçeada ve Bozcaada’da yapılan yatırımlara ve turizm bölgelerindeki yatırımlara ilişkin yatırım büyüklüğünün belirlenmesi için yetki veriliyor.
Evlenme ve doğum yardımına istisna
SOSYAL Güvenlik Kurumu tarafından sigortalılara yapılan ödemelerle yardım sandıklarınca satütüleri gereğince kendi üyelerine ölüm, engellilik, hastalık, doğum, evlenme gibi sebeplerle yapılan yardımlar da gelir vergisinden istisna edilecek. Vatan hizmeti tertibinden bağlanan aylıklar, ödenen nafakalar, şehit, dul ve yetimlerine bu sıfatları nedeniyle yapılan her türlü ödemeler ücret istisnası kapsamına alınıyor.
Şehitlik tabiri netleşiyor
ŞEHİTLİK tabirine de açıklık getirilerek, benzerlik taşıyan çeşitli ödemelerde istisna uygulaması bakımından yeknesaklık sağlanıyor. Hizmet erbabına ödenen çocuk zamlarıyla evlenme ve doğum münasebetiyle hizmet erbabına yapılan yardımlar gelir vergisinden istisna ediliyor. Devletçe verilen çocuk zammı miktarıyla evlenme ve doğum yardımları ise hizmet erbabının iki aylığı veya buna tekabül eden gündeliklerinin tutarına kadar olan kısmıyla sınırlandırılıyor.
Kurum kazancına yüzde 20
GELİR vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınacak tarifeye de yer verilen düzenlemede kurum kazançlarına uygulanacak vergi oranı da yüzde 20 olarak öngörüldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder