4 Haziran 2013 Salı

GEZİ PARKI BAŞLANGICI

Türkiye günlerdir Gezi Parkı eylemlerini, olaylarını konuşuyor. Peki Taksim Gezi Parkı olayları nasıl başladı, nasıl yayıldı?

27 MAYIS
Taksim'deki Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarın 3 metrelik kısmı Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yıkıldı. 4-5 ağaç da taşınmak üzere yerinden söküldü. Taksim Dayanışma grubu eyleme başladı, 40-50 kişilik grup çadır kurup parkta sabahladı.

28 MAYIS
Sabah eylemcilerin sayısı arttı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in de destek verdiği grup, yıkım çalışmalarını durdurdu. Zabıta ve polis müdahalesi geldi. 
29 MAYIS
Perşembe günü polis ekipleri eylemcilere müdahale etti. Olaylar sırasında çadırlar yandı.
30 MAYIS 
Sabaha karşı 05.00 sularında polis parktaki eylemcilere bir kez daha müdahale etti. Eylemciler akşama kadar nöbet tuttu. Akşam saatlerinde hızla sayı arttı.

31 MAYIS
İstanbul'daki olaylar hız kazandı. Polisin sert müdahalesi sonrası ortalık karıştı. O gün BDP'li Sırrı Süreyya Önder de yaralandı. Eylemler hızla diğer illere de yayıldı. Ankara, İzmir, Mersin, İzmit, Konya, Manisa gibi pek çok kentte gösteriler yapıldı. Aynı gün İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Polisin özellikle Taksim'deki sert müdahalesi büyük tepki topladı.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder